Week 6
20 juni 2016. Maandag. Vandaag een "random" dagje zegt Anne. dat is zoiets van, niets gepland we zien wel wat er op ons afkomt. We beginnen met een wandeling door de omgeving om de boel te verkennen. We komen al snel iemand tegen die leraar Engels op een school is en die ons vervolgens als gids de stad laat zien. Inclusief de plaats waar ze de beste traditionele noedels en vissoep verkopen. We hebben nog geen afscheid genomen of een monnik dient zich aan. Hij volgt Engelse les. Hij laat ons het klooster zien waar hij woont. En morgen vroeg al om 6:30 uur komt hij ons ophalen. Hij neemt ons mee naar de Engelse les die hij volgt. Kunnen we zien hoe dat in zijn werk gaat.
In Myanmar is het heel gebruikelijk dat vrouwen en kinderen hun gezicht beschilderen. Ze vinden het mooi en het bied bescherming tegen de zon. In het klooster ontkomen we er niet aan. We worden allebei met de kwast behandeld. Het enthousiasme en de vriendelijkheid van de mensen valt op. in Thailand zijn de mensen vriendelijk maar hier doen ze er nog een schepje boven op. Hieronder wat foto's van vandaag.

Slimme methode om twee dames te ronselen om je Engels bij te spijkeren. Anne is niet de eerste die gevraagd wordt gezien het bericht uit 2013 hieronder.







21 juni 2016. Dinsdag.
"Vanmorgen naar Engelse les geweest en met jongeren Engels gesproken. Verder hebben we trein reis van 3 uur gemaakt. Is een trein die een rondje rijdt om Yangon waardoor je veel delen van de stad te zien krijgt. Vanavond gaan we met de nachtbus naar Bagan". Hieronder een mooie film van de trein.
Hier nog een aantal foto's gemaakt in Yangon.

Dat is dan wel weer heel modern. Als je goed kijkt dan zie je voor op de bus de letters CNG. Dat wil zeggen dat hij op Compressed Natural Gass, of te wel aardgas rijdt.






Bagan of Pagan is een pittige reis. Met een auto doe je over de 627 km bijna 8,5 uur. Omdat het de nachtbus is neem ik aan dat hij vrijwel zonder te stoppen door rijdt en er ongeveer even lang over doet. Als het een bus is die steeds stopt om passagiers in en uit te laten dan duurt de reis ongeveer twee keer zo lang. Hieronder zie je de reis op een kaart.

De stad Pagan (ook wel Bagan genoemd) is een van de vroegere hoofdsteden van Myanmar, en is gesticht in het jaar 849. Het was de hoofdstad van het Pagan-rijk, waar het Theravada-boeddhisme het belangrijkste geloof was. Dit kan gezien worden aan het enorme aantal tempels dat nu nog in Pagan staat; Pagan heeft de grootste verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en stoepas ter wereld.
In 1287 werd de stad verlaten door de bewoners, die de stad in angst verlieten omdat de Mongolen eraan kwamen om de stad te veroveren. Misschien mede omdat de stad verlaten was toen de Mongolen eraan kwamen, is er door de Mongolen weinig schade toegebracht aan de stad zelf. Er staan nu nog duizenden tempels, vaak in relatief goede staat. Bij een aardbeving in 1975 liepen veel van de tempels schade op, die niet altijd gerepareerd kon worden.
Pagan is een van de grote toeristenbestemmingen in Myanmar, en staat op de lijst van nominaties tot toevoeging aan de Werelderfgoedlijst. Tegenwoordig is er in Pagan een klein stadje met 20.000 mensen en zijn er veel hotels rondom Pagan gevestigd, waar de toeristen verblijven. Pagan is veel minder bekend dan de tempels van Angkor Wat in Cambodja. De oorzaak hiervoor is het restictieve beleid ten opzichte van toeristen en internationalisatie dat Myanmar gedurende lange tijd gevoerd heeft en ook nu nog (in mindere mate) volgt.
Voor Theravada boeddhisten is Pagan ook een bedevaartsoord.
Anne had ook kunnen kiezen voor de trein. In 1877 hebben de Engelsen een spoor aangelegd. De reis per trein kost ongeveer 30 euro en per bus 30.000 Kyat wat vandaag 24 euro is.
Vandaag de dag kan iedereen met zijn mobieltje een filmpje maken en op youtube plaatsen. Dus om te weten hoe de busreis er aan toegaat krijg je na wat googelen al snel een indruk. Ik vindt een busreis van Yangon naar Bagan. Maar dat is overdag. Ik vind ook een filmpje van Bagan naar Yangon. Omdat dat per nachtbus is en er meer op lijkt, denk ik, heb ik dat hieronder geplaatst.
22 juni 2016. Woensdag.
Om 4 uur s'nachts kwamen we aan. hebben toen best lang rond gelopen om een goede slaapplaats te vinden. Uiteindelijk iets naar onze zin gevonden. A1 guest house. Overdag Bagan in geweest per elektrische scooter. Lekker rustig. En we treffen het met het weer. In het zuiden is erg veel regen geweest horen we. Maar op de plaatsen waar we waren bleef het beperkt tot een paar buien. Vandaag is het wel bloedje heet. Zou Anne overdrijven? Hieronder het weer in Pagan en de voorspellingen. Temperaturen tegen de 40 en s'nachts ook best wel warm. Maar wel droog en een lekker windje dus wel vol te houden. En je went er ook aan en je past je gedrag aan.
Het klimaat in Myanmar

Deze avond zonsondergang gezien en morgen staan we om vijf uur op om de zonsopkomst te bekijken.
Hieronder wat foto's die vandaag gemaakt zijn.








En hier nog een foto van Sunset van het tempel landschap in Bagan. De tempels staan vaak in de midlde of nowhere wat een heel bijzonder effect geeft wat moeilijk in een foto te 'vangen' is aldus Anne.

23 juni 2016. Donderdag.

Hierboven een foto van een mevrouw die betelnoten verkoopt.
In Azie kom je het volgende veel tegen. Een voorbijganger lacht je vriendelijk toe. Zijn tanden zijn zwart en zijn mond zit vol bloedrood speeksel. Dan spuugt hij op de stoep, waardoor er een vieze rode vlek achterblijft. U ziet het al: hij kauwt betelnoten.
Van Oost-Afrika, Pakistan, India en heel Zuidoost-Azië tot Papoea-Nieuw-Guinea en Micronesië zijn er honderden miljoenen betelkauwers — zo’n 10 procent van de wereldbevolking. Betelnootverkopers staan, soms samen met hun kinderen, op de markt en op straat om hun waren aan de man te brengen. Er zijn ook verkopers die proberen klanten te trekken met neonreclame en uitdagend geklede vrouwen.
24 juni 2016, Vrijdag.




Morgen vertrekt Anne om 9:00 uur naar Mandalay 180 km Noordoostelijk.

Mandalay is de op een na grootste stad van Myanmar. Het is de hoofdstad van de gelijknamige divisie en ligt op ongeveer 716 kilometer ten noorden van de voormalige hoofdstad Rangoon. Mandalay telde ongeveer 927.000 inwoners bij de volkstelling van 2005 en het inwonertal van de agglomeratie wordt geschat op 2,5 miljoen.
De stad wordt begrensd door de rivier de Irrawaddy (Ayeyarwady) in het westen en ligt in het centrum van de droge zone van Myanmar. Zij vormt één van de belangrijkste handels- en industriecentra van het land.
De bekendste bezienswaardigheid in Mandalay is de Mandalayheuvel. De ruim 200 meter hoge heuvel wordt beklommen via 1730 treden. De heuvel biedt een fraai uitzicht op de stad en het fort. Op de top staat een pagode.
Aan de voet van de Mandalayheuvel bevindt zich het Fort van Mandalay, een ommuurde stad van 2 bij 2 kilometer. Rond de muur is een paleisgracht gegraven. Binnen het fort waren de koninklijke paleizen en bijbehorende gebouwen gevestigd. Na de verwoesting van het fort in maart 1945 is het terrein herbouwd. Het is nu militair terrein. Alleen het herbouwde paleis in het midden van het fort is toegankelijk voor bezoekers.
Mandalay is ook het religieuze centrum van Myanmar. Er zijn honderden boeddhistische bouwwerken en in de kloosters in en rond de stad wonen duizenden monniken. Vlak bij het fort bevindt zich de Kuthodowpagode. Hier is de complete Tripitaka gegraveerd in 729 marmeren stenen; waarna elke steen in een minipagode is geplaatst. Men noemt dit het grootste boek ter wereld. Het Shwenandaw Kyaung of Goudenpaleisklooster is een oud, houten klooster. Het werd door de koning Mindon zelf gebruikt. De Atumashi Kyanug of Het onvergelijkbare klooster is door een brand verwoest en wordt gerestaureerd.
In de omgeving van Mandalay zijn eveneens veel tempels te vinden. De bekendste is de Mahamuni- of Arakanpagode ten zuiden van Mandalay, waar het grote bronzen beeld van de boeddhistische leider Mahamuni is opgesteld. Na de Schwedagonpagode is dit de heiligste pagode van het land. Rondom de pagode zijn veel werklieden bezig met het produceren van Boeddhabeelden, bladgoud, houtsnijwerk en andere religieuze artikelen.
25 juni 2016. Zaterdag.
We zitten nu in het Garden Hotel in Mandalay. De afgelopen dagen is het super warm geweest. Je moet dan denken tegen de veertig graden en een gevoelstemperatuur van rond de 45 graden. We zijn veel op pad geweest ook tijdens het heetst van de dag. Dat beginnen we nu te merken. We besluiten daarom wat rustiger aan te doen en kiezen voor een hotel. Voor 22 euro heb je dan een eigen kamer met en dat is belangrijk op dit moment airco. Fijn dat ik met Lisanne reis. We kunnen de kosten dan delen. Ook morgen nemen we een 'rustdag'. We gaan prberen ergens een zwembad te vinden. Morgen of overmorgen komt er een vriendin van me 'Kimmie b'. Met Kim en nog een ander meisje was Anne eind 2014 3 maanden voor haar studie in Boedapest. Kim maakt met haat vriend een reis in Azie en is nu in China. Myanmar staat blijkbaar ook op hun bucketlist. We zijn van plan weer scooters te huren om de omgeving te verkennen.

De stad werd in 1857 door koning Mingdon Min gesticht en is dus nog vrij jong. In 1885 veroverden de Britten Boven-Myanmar en ontwikkelden de stad verder tot een grote en belangrijke stad voor de regio. Opvallend bij de ontwikkeling was het rechte stratenpatroon dat je ook in Yangoon duidelijk herkent.


26 juni 2016. Zondag.
Kim en Twan zijn vanochtend aangekomen!! Vandaag naar waterpark zwembad iets geweest en rond gefietst! Tempel op hoge berg bezocht en rond gekeken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb