Vervolg week 5.

17 juni 2016.Vrijdag. Het is hier bijna 15.00 uur. Het tijdverschil is 4,5 uur. Een half uur minder dan inThailand. Bij Anne is het dus half acht 's-avonds. Ze zit in een restaurant waar ze wifi heeft. Ze appt "vandaag hele dag op scooter rondgereden. onder anderen schooltje gezien, soort waterval met lokaal zwembadje, een mooie tempel en heel veel mooie uitzichten. Veel afwisseling in natuur, dorpjes en rijst velden en zo".

Het is er primitiever dan in Thailand en het is lastiger om een goede en goedkope slaap plaats te vinden. Het land heeft veel te lijden gehad van de militaire junta die het land de afgelopen decennia naar de bedelstaf  gebracht heeft. Een aanzienlijk deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens en heeft nauwelijks voldoende te eten aldus wikipedia. De mensen hebben wel veel belangstelling voor twee meiden met een westers uiterlijk op een scooter. "vandaag al 8 keer in een fotosessie beland. Wel leuk en van een groepje meisjes kregen we koekjes als bedankje".

Hier wat foto's die Anne vanmiddag stuurde.

Morgen gaat de reis naar Kyaikto. 116 km naar het noord-westen.

Hier in de buurt bevindt zich de Gouden Rots. De gouden rots is een metershoog granieten rotsblok, dat door gelovigen is volgeplakt met bladgoud. De rots balanceert op de rand van de top van de 1100 meter hoge Kyaiktoberg.

Boven op de rots is een 7,3 meter hoge, gouden pagode gebouwd. Volgens de overlevering blijft het geheel in evenwicht door een haar van Boeddha. De Gouden Rots is een van de drie belangrijkste Boeddhistisch bedevaartsoorden van Myanmar. Vrouwen mogen de rots niet aanraken.

18 juni 2016. Zaterdag. Bij aankomst bij Golden Rock wachtte teleurstelling. het was bewolkt er er viel niets te zien. Een kop koffie bracht uitkomst. Een uur later trok de bewolking op en werd het weer helder weer. Anne maakt foto's met mijn oude Kodak camera waar je mooie foto's mee kunt maken. Later kunnen deze foto's hier toegevoegd worden. Hier al vast twee foto's die ze met haar telefoon maakte op de terugweg. Alleen het puntje van de pagode is te zien.

Anne logeert vanavond in Sea Sar guest house. Als ik de recenties mag geloven dan zal dat niet meevallen.

19 juni 2016. Zondag. Vorige guesthose was niet zo best. S'morgens geen stromend water en s'avonds geen stroom. Vandaag is Anne doorgereist naar Yangon een rit van 159 km.

Rangoon lokaal bekend als Yangon is de grootste stad van Myanmar (het vroegere Birma) en was tot 7 november 2005 de hoofdstad van dat land. De stad had in 1983 2.458.712 inwoners. In 2005 werd het aantal inwoners op 4.082.000 inwoners geschat en in 2013 lag dit aantal op 5.209.541[1]. De stad ligt aan de Rangoonrivier, vlak bij de kust van de Golf van Martaban. Belangrijke handelsproducten zijn: rijst, teakhout, olie, katoen en metaalertsen. In de stad zijn er rijstmolens, zaagmolens, olieraffinaderijen, en staal, ijzer en kopersmelterijen. In november 2005 wees de militaire overheid Naypyidaw, een geplande stad 320 km ten noorden van Rangoon, aan als de nieuwe bestuurlijke hoofdstad en verplaatste vervolgens een groot deel van de overheid naar de nieuwe stad. Hoe dan ook blijft Rangoon de grootste stad en het belangrijkste commerciële centrum van Myanmar.

Opmerkelijk:

Vervoer in Rangoon is zeer duur voor de meeste van haar burgers, zeker omdat er van de overheid per jaar maar een honderdtal auto's geïmporteerd mogen worden in een land met 50 miljoen inwoners. Daarom zijn de prijzen van auto's in Rangoon (en Myanmar) een van de hoogste ter wereld. In juli 2008 kostten de twee meest populaire auto's in Rangoon, een Nissan Sunny Super Saloon uit 1986 en een Toyota Corolla SE Limited uit 1988, respectievelijk $20.000 en $29.000.[26] Een sportauto die voor $50.000 geïmporteerd werd, werd verkocht voor $250.000. Illegaal geïmporteerde auto's zijn goedkoper, vaak ongeveer de helft goedkoper dan legaal geïmporteerde auto's. Niettemin stijgt het autogebruik in Rangoon aanzienlijk, wat gezien wordt als een stijgende welvaart. Dit zorgt wel al voor veel file's in de straten van Rangoon, omdat er nauwelijks snelwegen aanwezig zijn. In 2011 had Rangoon ongeveer 300.000 geregistreerde auto's en een onbekend aantal ongeregistreerde auto's.

Binnen de grenzen van Rangoon is het verboden om op fietstaxi's, fietsen en motorfietsen te rijden. In mei 2003 werd claxonneren er in zes townships verboden om de geluidshinder te verminderen. Dit verbod werd in april 2004 in heel de stad ingevoerd. Sins februari 2010 is het in sommige townships verboden om buslijnen met pick-up's uit te voeren. Anne verblijft in het Agga guest house.

Vandaag de Shwedagon Pagode bezocht. Een foto die Anne maakte staat hieronder.

De Schwedagonpagode is de grootste tempel van Myanmar. Deze kegelvormige, 98 meter hoge, met 50.000 kilo bladgoud en vele duizenden kostbare edelstenen bedekte pagode bevindt zich op de heuvel Singuttara in een buitenwijk van Rangoon. Ze is één van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld. Volgens de overlevering worden in de pagode acht haren bewaard van de laatste Boeddha, tezamen met relikwieën van drie voorgaande Boeddha's.

Met de bouw van de pagode werd begonnen in de 5e eeuw v.Chr. Sindsdien is het bouwwerk door aardbevingen vaak zwaar beschadigd, maar telkens weer herbouwd - een volgende versie door talrijke goud- en juwelengiften telkens groter en prachtiger dan de voorgaande.

Rond de pagode is een paviljoen met tientallen kleinere pagodes, tempels en beelden ontstaan. Ook de kleinere pagodes werden steeds mooier als ze na een aardbeving moesten worden herbouwd.

In één van de tempels bevindt zich een 15 ton zware klok. In 1824 wilden de Engelsen deze klok overbrengen naar Engeland, maar zij viel van boord in de rivier. Met bootjes en bamboestokken wisten de Birmanen haar weer uit het water halen

Veel mensen gezien die kwamen bidden maar geen enkele toerist. Wat dat betreft is Thailand veel toeristischer laat Anne weten.

Wat zijn de kosten in Myanmar vergeleken met Thailand?

Het is duurder dan in Thailand. Zo is slapen een stukje duurder. En er zijn ook meer onverwachte kosten. Zo moet je 6.000 Kyat betalen om de Golden Rock te mogen zien en de rit ernaar toe per vrachtwagen koste 5.000 Kyrat. Ongeveer 8 euro. Te overzien maar voor Myanmar begrippen een kapitaal. Een gemiddeld jaar inkomen is 1.325 dollar per jaar. Ongeveer 3 euro per dag. De Pagoda die hierboven staat heeft als entree bedrag 5.000 Kyrat (3,7 euro).

Maak jouw eigen website met JouwWeb